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Ricotta Ravioli/ Raviolis à la Ricotta


Prep time: 1-1.5 hours
Cooking time: 5 minutes
Servings: 4-5

 

Ingredients:

Dough:

  • 3 cups flour
  • 1 tsp salt
  • 1 tbsp ground flaxseed + 2.5 tbsp water (egg replacer)
  • 1 cup water

 

Vegan Ricotta Cheese Filling:

  • 225g tofu
  • 1/3 + ¼ cups of Rawesome black pepper and garlic cream cheese
  • 1 tsp salt

 

Garnish:

  • Salt (to taste)
  • Pepper (to taste)
  • Basil, chopped (optional)

 

Method:

  1. In a small cup, mix 2.5 tbsp of water and 1 tbsp of ground flaxseed and place in the fridge to set for 5 minutes or until water is absorbed. In a small bowl, whisk together the dry ingredients for the dough. Add the dry ingredients to a food processor with a dough blade and mix, slowly adding the 1 cup of water and egg replacer. When the dough starts to stick together (about 5-10 minutes), give the processor a break and start to knead by hand for another 10 minutes. You will know the dough is ready by pushing your finger into the dough and seeing it bounce back. It shouldn't stick to your finger. If it does, add a little more flour and keep kneading. Place the dough in a bowl and set aside to rest for 10-15 minutes.
  2. In a medium bowl, crumble the tofu in your hand to obtain a ricotta texture. Add 1/3 cup + ¼ cup of Rawesome black pepper and garlic cream cheese and 1 tsp of salt. Mix and set aside in the fridge.
  3. Cut the dough in half and roll out one half. Use flour if the dough sticks to the rolling pin or table. Try to get it as thin as possible, about 2-3mm thick. Once the dough is rolled out, fold it in half, making a crease in the middle. Open the dough back up and start putting 1 tsp dollops of Rawesome black pepper and garlic ricotta on one half of the dough. Leave around 2cm in between each dollop of filling. Repeat until one side of the dough is full. Take the empty side of the dough and pull it over the ricotta dollops, pushing down the dough in between the filling. If the dough does not stick, use a bit of water.
  4. Using a cutter or knife, cut the ravioli, and sprinkle a pinch of flour on top. Set aside and repeat the process with the second half of the dough.
  5. In a large pot, bring water to a boil. Once boiled, place 7-10 ravioli in the pot. Be careful not to overcrowd. Cook for 3-5 minutes or until the fresh pasta rises to the surface. Once cooked, drain water and serve. Sprinkle salt and pepper over the top and garnish with fresh basil and olive oil (optional).

Note: If the dough is tough, add one tsp at a time of water and knead. This is easier and faster in a food processor but can also be done by hand. It may take a while, but keep kneading until the dough doesn't stick to your hand and bounces back when you push on it.

 

                                                                                                                          

 

Temps de préparation: 1  à 1,5 heures
Temps de cuisson: 5 minutes
Pour:  à 5 personnes

Ingrédients:

Pâte:

  • 3 t. de farine
  • 1 c. à thé de sel
  • Substitut d'oeuf: 1 c. à soupe de graines de lin moulues + 2 c. à soupe d'eau
  • 1 t. d'eau

Fromage ricotta végane:

  • 225 g de tofu
  • 1/3 t. + ¼ t. de fromage à la crème Rawesome à l’ail et au poivre noir
  • 1 c. à thé de sel

Garnitures:

  • Sel (au goût)
  • Poivre (au goût)
  • Basilic, haché (facultatif)

Méthode:

  1. Dans une petite tasse, mélangez 2 c. à soupe d'eau et 1 c. à soupe de graines de lin moulues, mettez au réfrigérateur. Laissez reposer 5 minutes ou jusqu'à ce que toute l'eau soit absorbée. Dans un petit bol, mélangez les ingrédients secs de la pâte. Ajoutez lentement 1 t. d'eau et le substitut d'œuf en pétrissant la pâte. Une fois tous les ingrédients incorporés (environ 15-20 minutes de pétrissage), placez la pâte dans un bol et mettez la de côté. Laissez reposer la pâte pendant 10 à 15 minutes.

  1. Dans un bol moyen, émiettez le tofu dans votre main pour obtenir une texture semblable au ricotta. Ajoutez 1/3 t.  + ¼ t. de fromage à la crème Rawesome à l’ail et au poivre noir et 1 c. à thé de sel. Mélangez et mettez de côté au réfrigérateur.

  1. Coupez la pâte en deux et roulez une des moitiés en une feuille. Utilisez de la farine si la pâte colle au rouleau à pâtisserie ou à la table. Essayez de la rendre la plus mince possible, environ 3-4 cm d'épaisseur. Une fois la pâte étalée, pliez-la en deux en formant un pli au milieu. Ouvrez la pâte et commencez à mettre 1 c. à thé de ricotta Rawesome à l’ail et au poivre noir sur une moitié. Laisser environ 2-3 cm entre chaque portion de garniture. Répétez jusqu'à ce qu'un côté de la pâte soit plein. Prenez le côté vide et recouvrez le filling ricotta en poussant la pâte entre chaque portion. Si la pâte ne colle pas, utilisez un peu d'eau.

  1. À l'aide d'un couteau, coupez les raviolis en portions et saupoudrez d’une pincée de farine. Mettez de côté et répétez le processus avec la seconde moitié de la pâte.

  1. Dans une grande casserole, portez l'eau à ébullition. Placez 7 à 10 raviolis dans la casserole. Faites attention à ne pas en mettre trop. Cuisez 3 à 5 minutes ou jusqu'à ce que les pâtes fraîches remontent à la surface. Une fois cuites, égouttez-les et servez. Saupoudrer de sel et de poivre et garnissez de basilic frais (facultatif).

Remarque: Si la pâte est dure, ajoutez une c. à thé d'eau à la fois et pétrissez. Cela peut prendre un certain temps, mais continuez à pétrir jusqu'à ce que la pâte ne colle plus à votre main et rebondisse lorsque vous appuyez dessus.

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